Här finner ni en beskrivning av våra vanligaste ädelstenar, metaller och deras egenskaper.
Diamanterna som beskrivs nedan syftar i första hand på diamantkvalitéen på vårt eget vigselringssortiment.
Vi säljer utöver det diamantringar från ett flertal leverantörer, däribland Schalins, Engelbert, Since 1919, Flemming (FU) m.fl.
Diamant
Carat: En viktenhet som motsvarar exakt 0,2 gram och ska inte förknippas med Karat som är en benämning på gulds renhet.
Vid bra slipningar håller vikten och måtten på stenen ihop, det går därför lätt att veta att en rund välslipad diamant på 1,00 carat har diametern 6,5mm. Vid sämre slipningar kan stenen istället ha andra mått, oftast mindre då den antingen har felaktiga proportioner eller inte är helt utslipad (inte färdigslipad).
Diamanter finns i alla storlekar även om de fullt utslipade stenarna börjar på ca 0,005 carat.
Priset på diamanter är progressivt, priset för två 0,20 carat stenar kostar alltså mindre än en 0,40 carat sten.
Color: När det talas om diamantens färg är det snarare diamantens färglöshet som är intressant.
Skalan går från gul till mycket sällsynt vit. Som standard har vi valt att använda färgen Wesselton (W) i hela vårt egna vigselringssortiment.
Wesselton motsvarar H på den amerikanska skalan och översätts till ”Vit” på svenska. Det går oftast bra att beställa diamanten i valfri stenkvalité, fråga en av våra kunniga säljare om ett kostnadsförslag.
Clarity: Avser stenens renhet, hur fri den är från inre inneslutningar av t.ex. främmande mineraler och gas.
Renheten avgörs vid tio gångers förstoring. Som standard har vi valt att genomgående använda diamanter av renheten ”small inclusions 1” (Si1) till ”very small inclusions 2”(Vs2) i vårt eget sortiment.
Renheten kan vara olika viktig beroende på hur stor stenen är och vilken slipning den har. En fyrkantig princesslipad diamant behöver en bättre renhet än en rund briljantslipat sten då det är lättare att se inneslutningar i fyrkantiga och rektangulära stenar.
Som vanligt går det bra att begära kostnadsförslag på andra renheter.
Cut: Avser slipningen på stenen. Detta handlar inte bara om vilken form stenen har slipats till utan även hur väl arbetet är utfört.
På större stenar sorteras de upp en och en, där slipningskvalitén delas upp i flera delar. En och samma sten kan alltså ha slipningen ”very good, very good, excellent”. På mindre stenar sorteras stenarna istället i partier där alla stenar i ett parti ska hålla samma slipning.
På engelska lyder skalan; poor, fair, good, very good och excellent.
En dåligt slipad sten kan väga betydligt mer än vad den ser ut för ögat. Det kan leta till att stenen ser betydligt större ut på pappret än den är i verkligheten.
Vi har valt att arbeta med mycket höga slipningskvalitéer på alla våra diamanter. Detta är väl investerade pengar då detta leder till mycket hög lyster på stenarna. En sämre slipad sten reflekterar inte ljuset tillbaka till ögat på rätt sätt vilket bilden till höger beskriver.
Färgade diamanter: De senaste åren har färgade diamanter blivit populärt. Det går att hitta diamanter i nästan alla färger även om de flesta på marknaden är färgade eller har en förstärkt färg på något vis. Vissa ädelstenar t.ex. smaragd passar inte i en vigselring då stenen inte klarar dagligt slitage. För kunder som ändå är intresserade av en grön sten kan de färgade diamanterna fungera som ett bra alternativ
Precis som med andra färgstenar kan det vara lämpligt att leta efter en färgad diamant med rätt diameter istället för carat. Färgade stenar skiljer ofta i vikt från sina vita motsvarigheter.
Svarta diamanter: Precis som övriga färgade diamanter varierar slipningen och vikten på svarta stenar mot motsvarande vita. Det är viktigt att leta efter en diamant med rätt diameter då de svarta diamanternas slipning oftast är betydligt sämre. Detta är sällan ett problem då ljuset aldrig speglas inne i stenen utan facetterna fungerar istället som svarta speglar. Priset på svarta stenar är betydligt längre än motsvarande vita. Oftast kostar de svarta diamanterna under halva priset eller ännu mindre jämfört med vita stenar av motsvarande storlek.
Korund:
Safir
Safiren tillhör mineralen korund och finns i en rad olika färger, de populäraste är blå, svart, färglös, rosa och röd.
Alla korunder kallas för safir utom den hallonröda som kallas rubin. Normalt syftas "safir" till den blå färgen när ingen färg specificeras.
Ibland är det otydligt vad som är en rosa safir, en röd safir och en rubin då det är bara färgnyansen som skiljer dem åt.
Hårdhet: 9
Rubin
Rubinen är precis som safiren en ”korund”. Det är endast färgen som skiljer rubinen från safiren. Rubinen har en hallonröd färg som lutar åt rosa. Om den klart röda färgen istället går mot orange heter det inte rubin utan röd safir.
Hårdhet: 9
Beryll:
Smaragd
Smaragden är en grön sten och tillhör mineralen beryll.
Trots den relativt höga hårdheten har smaragden inbyggda sprickbildningar vilket gör den skör. Vi avråder därför kunder från att ha smaragder i sin vigselring. Istället finns det flera liknande nyanser av gröna diamanter som passar bra.
Hårdhet: 7,5-8
Topas
I smycken i Sverige förekommer topasen oftast som ljusblå eller färglös. I naturen är det istället den gula och vinfärgade topasen som är vanligast.
Hårdhet: 8
Kvarts:
Ametist
Ametisten är den högst värderade formen av kvarts och är lila till färgen.
Hårdhet: 7
Bergkristall
Bergkristall är en färglös och genomskinlig kvarts.
Hårdhet: 7
Syntetiska stenar:
Cubic Zirconia
Cubic Zirconia är en syntetisk sten och ska inte förknippas med riktig Zirkon.
Oftast fortkortas Cubic Zircon bara CZ och är den vanligaste ersättaren för diamanter i silversmycken.
Till skillnad från diamanten drar CZ-stenar till sig smuts och åldras betydligt sämre.
Metaller:
Rödguld
Guldet ligger till grund för hela världens monetära system.
Dess unika färg, tyngd och smidbarhet gör det idealiskt för alla former av smycken.
Guld till smycken blandas ut med andra metaller för att få önskade egenskaper. På så sätt görs guldet hårdare och färgen kan ändras efter önskemål. I Skandinavien har vi en rödare ton på vårt guld än övriga världen, därav namnet "rödguld". Vi får fram rödguldet genom att blanda 75% guld med 16% koppar och 9% silver. Detta ger en guldhalt på 18 karat.
För att få fram vitt guld kan man förenklat säga att kopparn byts ut mot palladium, se mer under ”Vitguld”.
Guld är den vanligaste metallen i förlovnings- och vigselringar. Det är möjligt att göra väldigt avancerade ringar i guld, även efter egen design. Under knappen "Egen design" finns information om hur ni går till väga för att få en helt unik design. Det är även möjligt att omarbeta sitt eget guld till de ringar ni önskar. Lär mer om detta under knappen ”Omarbetning & försäjning av guld”
Alla tillverkare har sina egna legeringar (metallblandningar) för att få fram sitt vitguld.
De flesta använder däremot en blandning som består av 75% guld och ca 16% Palladium och 9% silver.
Att säga att mängden Palladium avgör hur vitt guldet blir är inte alltid sant.
Till skillnad från rött och gult guld täcks vitguldet över av ett lager av rodium. Detta är en form av förgyllning som ger det sista kromade utseendet på guldet. När rodiumlagret nöts ner blir den ordinarie vitguldsfärgen synlig, det är därför viktigt att välja ett vitguld som har en bra färg från början.
Dåliga vitguldslegeringar ger en gul färg som inte syns förrän rodiumet är bortnött. Det är alltid möjligt att rodiera om ringen i efterhand, t.ex. inför en vigsel. Många gör detta med sina ringar kontinuerligt med några års mellanrum som en del av smyckenas regelbunda skötsel.
Silver
De flesta förlovnings- och vigselringar går även att beställa i silver.
Silver har en något vitare färg än vitguld och väger nästan hälften så mycket. Silver går precis som vitguld att rodiera för att få den mer kromade färgen.
Titan
Titan är ett grundämne som används i sin renaste form (över 99,9% titan) direkt till smyckestillverkning.
Titan är mycket allergivänligt och används ofta inom kirurgi.
Titan har den unika egenskapen att det är mycket lätt samtidigt som det både är hårt och lagom segt för att göra storleksändringar och stenfattningar. Materialet är relativt billigt och de vanligaste titanringarna kostar bara 900 kronor.
Vi leverarar titanringar från flera leverantörer, däribland Swepol vars storsäljande ringar finns publicerade på vår hemsida.
Ringarna tillverkas på beställning vilket gör att det möjligt att få lite mer kundanpassade ringar både med oäkta stenar samt diamanter i olika färg.
utöver stenar är spår i ringen av guld eller silver ett vanligt sätt att sätta en egen prägel på sin ring.
På marknaden finns även tillverkare som väljer att tillverka ringar av överblivet industrititan, en metall som legerats fram för att passa i maskiner etc. Dessa legeringar kan hindra möjligheten att ändra storlek på ringen, fatta in stenar eller i värsta fall såga av ringen vid en eventuell olycka. Vi har därför valt att bara ha leverantörer som arbetar med rent titan.
Palladium
Palladium tillhör platinafamiljen och är en av metallerna som används för att göra vitguld vitt.
Det har en silvergrå färg som även som egen metall passar utmärkt till förlovningsringar.
Flera av våra populäraste förlovnings- och vigselringar går att få helt i palladium.
Platina
Materialets vita bestående färg och rejäla tyngd har gjort det till ett populärt material för juvelsmycken främst i USA, Japan och Tyskland.
I Sverige säljs platina främst i förlovnings- och vigselringar. Vi säljer ringar med 950 tusendelar platina. Flera av våra populäraste vigselringar går att få i platina, även de vanligaste förlovningsringarna finns i flera höjder och bredder.
Platina alltid är ett premiumalternativ och metallens rekordlåga pris i förhållande till guldet gör att det anses vara köpläge för Platina.
Stål
Stålringar är mycket hårda vilket gör det tåligt men samtidigt omöjligt att ändra i storlek. Det låga priset på stålringar gör att det istället kostar lika mycket att köpa en ny ring istället för att göra en storleksändring.
Alla ringar i stål som vi säljer massproduceras i olika storlekar och lagerförs av grossister.